POHJA

2 dl ruisjauhoja

2 dl vehnäjauhoja

1 dl kaurahiutaleita

1 dl sokeria

100g voita/margariinia

1,5 dl maitoa

ripaus suolaa

 

TÄYTE

n. 10-15kpl omenoita (pieniä kotimaisia)

1 dl omenasosetta (+0,5dl sokeria)

n. 2 tl kaneliaomppupiirakka-normal.jpg

Kuori ja lohko omenat. Sekoita kulhossa omenoihin omenasose ja kaneli. Maista -> jos omenat eivät ole kovin makeaa lajiketta, voi lisätä sokeria.

Sekoita kuivat aineet keskenään. Sulata voi. Lisää voisula ja maito, sekoita taikina tasaiseksi. Taikina saa olla melko tarttuvaa, mutta jos tuntuu kovin löysältä, lisää hieman vehnäjauhoja.

Voitele piirakkavuoka ja painele taikina se pohjalle (kostuta kädet kylmällä vedellä, niin taikina ei tartu käsiin niin pahasti). Lisää täyte ja tasoita omenalohkot piirakan päälle tasaisesti. Paista 175 asteisessa uunissa n. 30-40min, kunnes omenat ja pohja ovat kypsiä.

VARIAATIO, UUNIPELLILLINEN

Tee taikina tupla-annoksena ja varaa myös omenoita/omenasosetta kaksinkertainen määrä. Levitä taikina pellille, sen päälle omenasosetta ohut kerros ja lopuksi kanelilla ja sokerilla maustetut omenalohkot. Paistoaika suunnilleen sama, kuin piirakkavuoassa.

Uskon, että sama toimii myös kakkuna, mutta testaan ensin ja raportoin sitten! :) Tarjoile lämmin piirakka vaniljakastikkeen kera. Jos ei halua ostaa kastiketta kaupasta, tässä superhelppo ohje:

HELPPO VANILJAKASTIKE

3 dl maitoa

1 muna

1 rkl sokeria

2 tl perunajauhoja

hyppysellinen vaniljajauhetta tai loraus nestemäistä vaniljaa (jos käytät vaniljasokeria, vähennä hieman tavallisen sokerin määrää)

 

Sekoita kattilassa kaikki ainekset vaniljaa lukuunottamatta. Kuumenna seos kokoajan sekoittaen (pohjaa myöten) miedolla lämmöllä, jotta kastike ei ala kiehua. Kun kastike sakenee,  ota kattila liedeltä, lisää vanilja ja tarkista maku - voit vielä lisätä sokeria, jos tarvitsee. Tarjoa mielellään jäähtyneenä, jäähdytystä voi nopeuttaa laittamalla kattila kylmään veteen.

 

p.s. Jos teet piirakan ja kastikkeen  samalla kertaa, valmista ensin kastike ja sitten vasta piirakka, jolloin kastike ehtii jäähtyä piirakan kypsyessä.