x2014-05-31%202-normal.jpg

Jälleen pieni sääntörikkomus, tämä ei ole "sekoita ja paista"-ohje. Mutta tämä on paras raparperipiirakka (ja ehkä jopa paras piirakka muutenkin!), jota olen koskaan syönyt. Moni on yhtynyt tähän mielipiteeseen - piirakka on ihana yhdistelmä erilaisia koostumuksia, rapeaa ja pehmeää, hapanta ja makeaa.. ja nämä toimivat loistavasti yhteen! Kannattaa ehdottomasti kokeilla, eikä ole vaikea tehdä! Marengin vaahdotuskin onnistuu ihan käsivatkaimella ja samoilla terillä voi pyöräyttää taikinan (ei tarvitse pestä välillä), kunhan vaan tekee siinä järjestyksessä, eli ensin marenki ja sitten taikina.

Etukäteen kannattaa valmistella raparperihilloke, jota voi tehdä kerralla isomman satsin. Valmis hilloke säilyy jääkaapissa ainakin viikon tai jopa useammankin ja hillokkeen voi myös pakastaa. Hillokkeen täytyy olla jäähtynyttä, kun piirakan kokoaa, joten kannattaa tosiaan tehdä etukäteen tai ainakin aamulla, jos iltapäivällä meinaa leipoa. 

Raparperihilloke (tästä riittää useampaan piirakkaan)
n. 500 g 
~2 dl sokeria

Pilko huuhdottu raparperi pieniksi kuutioiksi. Laita raparperit kattilaan ja päälle sokeria n. 1,5 dl. Kuumenna kiehuvaksi ja anna kiehua, kunnes raparperit ovat pehmenneet (ei tarvitse mennä soseeksi). Maista ja lisää tarvittaessa vielä puoli desiä sokeria - hilloke saa olla aika "terävää", ei liian makeaa. Aikaa kiehutteluun menee ehkä 5-10 minuuttia. Jäähdytä hyvin.


Marenki 
3 valkuaista
1,5 dl sokeria
 

Laita ensin uuni kuumenemaan 175 asteeseen. Tässä vaiheessa on myös hyvä sulattaa pohjan voi ja jättää se jäähtymään.

Erottele kananmunista valkuaiset ja vaahdota kovaksi vaahdoksi sokerin kanssa. Jätä marenki odottamaan ja siirry pohjan valmistukseen.

Pohja
150 g voita (sulatettuna)
1,5 dl sokeria
3 keltuaista
1,5 dl maitoa

2,5-3 dl vehnäjauhoja
1,5 tl leivinjauhe

Sekoita kulhon pohjalla vehnäjauhot ja leivinjauhe. Lisää muut aineet ja sekoita vatkaimella tasaiseksi taikinaksi.

Levitä pohja nuolijalla leivinpaperilla vuoratulle uunipellille, ei tarvitse levittää ihan reunoille asti vaan sellainen pyöreäreunainen tasainen suorakulmio, joka taikinasta nätisti syntyy.. Levitä sitten, jälleen nuolijalla, marenkivaahto varovasti sivellen pohjan päälle (kuva alla). Paista uunin alaosassa (175 astetta) noin 20 minuuttia. Ota pohja uunista ja jäähdytä (jäähtyy nopeammin, kun ottaa pohjan pois kuumalta pelliltä).

Tarvitset lisäksi

1 prk creme fraiche

Kokoaminen

Leikkaa pohja keskeltä kahtia. Irroita toinen osa varovasti leivinpaperista ja siirrä tarjoiluastiaan, esim. leivinpaperin/kakkupaperin päälle tarjottimelle. Levitä raparperihilloketta pohjan päälle, tasaisesti joka kohtaan (kuva alla). Levitä purkillinen ranskankermaa (creme fraiche) hillokkeen päälle tasaisesti. Nosta varovasti toinen puolikas kanneksi piirakkaan. Kuten kuvasta näkyy, olin laiska ja kasasin piirakan suoraan tuohon leivinpaperille jossa sen paistoinkin, toki niinkin voi tehdä, mutta ei tule tietysti niin siisti.

Tämä ei mitenkään pahasti säilytyksestä jääkaapissa, marenkipinta tietysti vähän pehmenee.

x2014-05-31-normal.jpgx2014-05-31%203-normal.jpg

p.s. Jos tekee tätä juhlapöytään, kannattaa tuplata annos ja tehdä koko pellillinen. Tuo halkaistu sivu ei tietysti näytä niin kauniilta.. toinen vaihtoehto on pienentää annosta (jaa ainekset kolmella ja kerro sitten kahdella, eli esim. 100g voita, 2 munaa jne) ja tehdä pellille kaksi nättiä soikiota kokonaisen pellillisen sijaan. Siitä pienestä piirakasta ei vaan monelle sitten riitä, tämä nimittäin menee parempiin suihin alta aikayksikön!

p.p.s. Resepti on alunperin Kati Napan ja esitetty Huomenta Suomessa joskus ehkä 90-luvun alussa. Kestosuosikki siitä asti!