Vaikka kyseessä onkin helppo leipä, käytin apuna yleiskonetta. Alustuksen voi toki tehdä käsinkin, eikä tähän tarvitse vatkata se kummempaa sitkosta, joten sinänsä täyttää "sekoita ja paista"-reseptin tunnusmerkit.

5 dl vettä

1 pss kuivahiivaa

1,5dl ruisjauhoja

1,5dl hiutaleita (esim. neljän viljan tai kaura)

1,5 tl suolaa

1 rkl siirappia

n. 7,5 dl vehnäjauhoja

(rasvaa vuoan voiteluun)

2013-11-23%2015.02.42-normal.jpg

Lämmitä vesi hiivan vaatimaan lämpötilaan n. 42 astetta. Lisää siirappi ja sekoita. Sekoita ruisjauhot, hiutaleet, kuivahiiva ja suola ja lisää ne nesteeseen. Sekoita tasaiseksi ja anna "juuren" tekeytyä huoneenlämmössä noin puoli tuntia.

Lisää vehnäjauhot taikinaan muutamassa erässä ja sekoita välissä tasaiseksi. Taikina jää löysähköksi ja tarttuvaksi. Voitele leipävuoka (jos vuoka on pieni, tästä tulee kaksi leipää) ja kaada taikina vuokaan. Anna kohota liinalla peitettynä noin puoli tuntia. Kuumenna uuni 225 asteeseen ja paista uunin alatasolla noin puoli tuntia, kunnes leipä on kypsä. Muista laittaa leipä alatasolle (tai jopa ritilälle uunin pohjalle), jotta leivän pinta ei pala.

Vaihtelua saa, jos lisää esim. 3/4-1dl auringonkukansiemeniä tai muita siemeniä taikinaan. Osan ruisjauhoista voi korvata esim. ruisrouheella tai spelttijauhoilla.